Joventut Nostra, Esbart

 

 

L'Esbart Joventut Nostra fou fundat l'any 1960. És una de les seccions que conformen l'Agrupació Congrés de Barcelona Està format per quatre seccions: l'escola de dansa, amb nens i nenes d'entre 3 a 7 anys, el grup infantil - juvenil d'entre 8 a 16 anys, el cos de dansa a partir dels 17 anys, i el grup senior a partir dels 35 anys. El tipus de ball que representem engloba els anomenats Països Catalans. Disposem d'un ampli repertori, que inclou danses totalment populars, ja que l'objectiu de l'Esbart ha estat i és mantenir vives les tradicions de la dansa catalana, així com coreografies dels creadors més coneguts, a més d'altres de creació pròpia, obra del coreògrafs del nostre Esbart.

El vestuari dels dansaires és l'apropiat per a cada ball i disposem dels corresponents arranjaments musicals, podent actuar acompanyats d'una Cobla, per un grup de música tradicional, o bé amb música pre-gravada.

Tenim unes actuacions fixes al llarg de l'any, que són: les Mostres de Dansa de Primavera i Tardor, al nostre local, l'organització de la Roda d'Esbarts "Catalònia" (des de 1978 ), i la col·laboració amb el grup de teatre de l'Agrupació Congrés, en diversos muntatges. Actuem a Festes Majors i Festivals de Dansa arreu del país, així com a l'estranger, havent presentat les nostres danses, entre d'altres, a les següents ciutats europees: París, Toulouse, Marsella, St. Cyprien i Ceret (França), Amsterdam i Bolsward (Holanda), Frankfurt (Alemanya), Brussel.les (Bèlgica), Zuric (Suïssa) i Florència (Itàlia). Les  últimes actuacions a nivell d'estat espanyol quant a Festivals nacionals i internacionals, han estat les següents: Festival Internacional Ciudad de Burgos, Festival Nacional de Pamplona, Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, Festival Nacional de Gastronomia i Folklore de Valladolid, Festival de l'illa de Menorca, Valldansa etc. Es va actuar al Teatre Nacional de Catalunya amb motiu del Centenari dels Esbarts dansaires, i al Forum de les Cultures. Som membres actius de l'Agrupament d'Esbarts dansaires de Catalunya i Co-fundadors de la Roda d'Esbarts catalònia.

 

 

 

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

Per aquell temps l'Obra del Ballet Popular seguia organitzant els actes de les festes de La Mercè que feien referència a la dansa tradicional i esbarts dansaires a més de les sardanes. Cada any anaven canviant els directors del "Festival de la Dansa Catalana" que la Institució Obra del Ballet Popular escollia entre els directors dels esbarts més rellevants del moment, fins l'any 1968 que es decideix crear una comissió formada per Delfí Colomé, Lluís David Gil i Joan González. L'Esbart Joventut Nostra va participar alguns anys dirigit pel seu mestre d'aleshores Gonçal Solanic.

Cartell anunciador de l'acte. 28 d'octubre de 1967.

Programa de mà. Any 1967.

Interior del programa de mà.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cartell del Xè Festival de la Dansa Catalana organitzat per l'Obra del Ballet Popular. Any 1968.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

Esbart Joventut Nostra ballant "Despertar" coreografia de Joan Ramón Bernardo. Festival de Tardor. 23 de novembre de 2013.

Esbart Joventut Nostra ballant "Despertar" coreografia de Joan Ramón Bernardo. Festival de Tardor. 23 de novembre de 2013.

 

 

L'Esbart Joventut Nostra l'any 2014  va participar, junt amb altres esbarts convidats, en el festival Vall Dansa que anualment organitza l'Esbart Eudald Coma de Ribes de Freser.

Esbart Joventut Nostra "Ballem". Valldansa 5 de juliol de 2014. Ribes de Freser.

Al poble de Pardines, i dins els actes preparats pel mateix festival Vall Dansa,  l'esbart va interpretar una coreografia creada per a la Farandola de la Canço d'Amor i de Guerra. Una sarsuela catalana en dos actes, que es va estrenar el 16 d'abril de 1926 al Teatre Nou de Barcelona i es va convertir en el primer gran èxit del compositor valencià Rafael Martínez i Valls. El text és de Lluís Capdevila i Víctor Mora.

Després de la guerra civil va ser prohibida, però malgrat tot, va ser una de les obres de teatre en català que més aviat va aconseguir de poder-se representar.

Esbart Joventut Nostra ballant la "Farandola de la sarsuela Cançó d'Amor i de Guerra"

 

 

L'esbart també sol participar en els actes de les festes de La Mercè. Festa major de Barcelona.

Esbart Joventut Nostra ballant "Ball de Masovers". Festes de La Mercè. Palauet Albèniz. 20 de setembre de 2015.

Esbart Joventut Nostra ballant "La Verema" coreografia de Joaquim "Quimet" Navarro. Festes de La Mercè. Palauet Albèniz. 20 de setembre de 2015.

 

 

Esbart Joventut Nostra ballant "Marina". Festival de Tardor. 26 de novembre de 2016.

Esbart Joventut Nostra ballant "Havanera". Festival de Tardor. 26 de novembre de 2016.

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Arxiu de l'Obra del Ballet Popular

Arxiu particular de Gerard Novella Xiroi.

Arxiu de l'autor.

Los comentarios están cerrados.