Picacrestes, Colla Dansaire del Prat de Llobregat

Nom de l'entitat: Picacrestes,  Colla Dansaire del Prat de Llobregat.

Contacte: Aida Cortés.

Telèfon: 655263686

Correu: [email protected].

 

La colla neix el mes de març del 2011 tot recuperant el Ball del Carnestoltes del Prat.
Picarestes s'ha caracteritzat des de els seus inicis per la idea de preservar aquelles danses i balls del seu àmbit territorial i enguany segueixen recuperant i mantenint antics balls pratencs, a la vegada que ballen d'altres danses tradicionals catalanes. La colla encara es manté en actiu.

 

 

Antic grup de bastoners del Prat.

https://www.instagram.com/p/Bhv-AqOB0UZ/

 

 

Any 2010 a 2019:

La colla neix al març del 2011 tot recuperant la Dansa de Carnestoltes del Prat.
Picarestes segueixen recuperant antics balls pratencs, a la vegada que ballen d'altres danses tradicionals catalanes.

Els balls del Prat que s'han recuperat fins ara son els següents: "El Carnestoltes", "Ball del Tortell", "El Patatuf", "Ball de la Creu"  i els balls de bastons que antigament s'havien ballat a aquesta població "La Quadrilla o Pandilla", "La Somosara", "La Marxa", "Els Nanos" i "La Llarga". La tradició d'aquests balls de bastons ve de l'any 1931. Tot i que s'havien perdut. Un cúmul de casualitats i l'esforç d'un grup de membres dels Picacrestes, van fer que es tornessin a recuperar, abans que les persones que els havien ballat fossin traspassades.

El Carnestoltes del Prat i el Ball de la Creu que es ballen per Carnaval, el Ball del Tortell que es balla per festa major i els Balls de Bastons del Prat que en són quatre: la Somosara, la Marxa, els Nanos i la Llarga i posteriorment van recuperar "La Quadrilla o La Pandilla)

Després d’una recerca que dura més de dos anys a càrrec de l'Aida Cortès, en Ferran Pugès i la Maria Marcè, amb l'ajut de la Glòria Casas, contactant amb antics dansaires i els seus familiars així com amb experts en música i dansa bastoneres, es va descobrir que Macià Sans Joanpera, fill de Maspujols (vora Reus), arribà al Prat el 1931 i hi introduí els balls de bastons ensenyant-los als joves que anaven a la Parròquia a fer diferents activitats d’esbarjo. Aquesta colla de bastoners va ser força activa, realitzant ballades i sortides a d’altres poblacions.

El fill d’en Macià, Adrià, aportà unes partitures manuscrites pel mestre Josep Estalella amb les quatre melodies dels balls recuperats. Pel que fa a les coreografies, es pogué parlar amb tres antics dansaires: Aureli Pugès, Màrius Vilà i Jordi Marcè.

La Colla Dansaire del Prat Picacrestes ha recuperat la coreografia de quatre balls: La Somosara, La Marxa, Els Nanos i La Llarga. Les tres primeres tenen una primera part molt similar en quant a música i igual en quant a coreografia, i una segona part on hi ha una evolució diferent. Els Picacrestes utilitzen la primera peça, la Somosara, per anar caminant i entrar a plaça i sortir-ne al final. En Pau Rumbo ha adaptat la partitura per a gralles.

Ball del Carnestoltes o "El Carnestoltes del Prat de Llobregat.

Ball del Carnestoltes o "El Carnestoltes del Prat de Llobregat.

Ball del Carnestoltes o "El Carnestoltes del Prat de Llobregat.

 

Cartell de la Ballada de Festa Major  de l'any 2016.

 

 

Picacrestes ballant "Els Cabals". Any 2017.

 

Dissabte 2 de desembre de 2017 la Colla Picacrestes va participar a la Va Bastonada de Can Galta organitzada al barri de Sant Andreu de Palomar per la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya.

Per primera vegada la Canalla de Picacrestes va participar a una cercavila bastonera, ballant el Virolet.

Colla Picacrestes (petits i Grans) Sant Andreu del Palomar (Barcelona). Any 2017.

 

Cartell de l'acte.

 

Cartell de la ballada de carnestoltes al Poble-sec (Barcelona) on va participar la Colla Picacrestes del Prat.

Ballant el Ball de la Creu del Prat. Plaça de les Navas Poble-sec. 18 de febrer de 2018.

 

El 21 d'abril de 2018 van assistir als actes de la 1a Repicada de la Territorial de Barcelona de la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya.

Al matí van assistir a la presentació d'una exposició i xerrada sobre els balls de bastons de Sarrià. El Prat i Sarrià vam compartir balls de bastons el segle passat perquè els ve ensenyar una mateixa persona, en Macià Sans. Van venir antics balladors de la colla de Sant Francesc de Sarrià i en Jordi Marcè antic ballador del Prat, i se'ls va fer un homenatge.

En la fotografia, parlant al públic assistent el Sr Joan Ribes de Sarrià (Barcelona)

En acabar van ballar alguns dels balls recuperats, les colles de Sarrià i Picacrestes del Prat i fins i tot alguns antics balladors de la Colla Sant Francesc de Sarrià.

A la tarda es va fer una lluïda cercavila bastonera.

1a Repicada Bastonera Regió de Barcelona. Dissabte 21 d'abril de 2018.

1a Repicada Bastonera Regió de Barcelona. Davant la seu del Districte de Sarrià. Dissabte 21 d'abril de 2018.

1a Repicada Bastonera Regió de Barcelona. Pels carreres de Sarrià fent la cercavila. Dissabte 21 d'abril de 2018.

Picacrestes del Prat.  1a Repicada Bastonera Regió de Barcelona. Foto de grup . Dissabte 21 d'abril de 2018.

 

El diumenge 22 d'abril, durant la celebració de la Jordiada a Cornellà, s'estrenà la Colla Bastonera de l'Agrupació Sardanista, amb un ball que els Picacrestes van recuperar recentment: la Pandilla o Quadrilla del Prat de Llobregat. La Rocío, membre de Picacrestes, va ballar amb la colla cornellanenca en la seva estrena.

Hom va desitjar molts èxits i moltes ballades per a la nova colla!

"Jordiada" a Cornellà amb la nova colla bastonera Bastoners de l'Agrupació Sardanista de Cornellà.

 

Cartell de l'acte.

El mes de maig de 2018 es va celebrar el "Pratifolk". Malgrat la pluja van poder celebrar una bona festa.

Hi va haver diferents activitats durant el dia. Els Picacrestes van ballar a la cercavila de la tarda, canalla i grans, acompanyats de la Colla Dansaire de Les Roquetes que va venir com a convidada.

Colla de Les Roquetes al "Pratifolk". Any 2018.

 

El divendres 11 de maig de 2018, l'Escola Anna Ravell del Poble-sec (Barcelona) participa en la trobada bastonera de les escoles que organitza l'Associació IPCC. Els alumnes i les alumnes de 3r, entre altres, van presentar el ball de bastons del Prat (La Quadrilla o La Pandilla).

Alumnes de 3r de primaria de l'Escola Anna Ravell ballant "La Pandilla" del Prat de Llobregat. Plaça Nova (Barcelona). Divendres 11 de maig de 2018.

 

 

 

Indumentaria:

En el Ball del Carnestoltes del Prat, els balladors i balladores mentre ballen toquen les castanyoles.

També en tots els balls llueixen les seves característiques i exclussives espardenyes bicolors.

Espardenyes que utilitzen les balladores i els balladors de la colla Picacrestes del Prat.

 

 

 

Música:

Podeu trobar la música dels balls pròpis del Prat en el directori dels balls i danses.

Los comentarios están cerrados.