Rodamilans de l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits, Esbart

 

L'Agrupació Folklòrica Amunt i Crits va néixer el dos de maig de 1948. Un grup d’amics que setmanalment assistien a les ballades de sardanes, varen sentir el neguit de formar una colla sardanista per a gaudir dels concursos que se celebraven arreu del Principat.

Amb el nom d’ “AMUNT I CRITS”, aquesta colla va competir, per primera vegada el 19 de setembre de 1948 al barri d’Horta de Barcelona.

A partir d’aquell moment, el grup va anar creixent i això va conduir a prendre la decisió de formar una Entitat. Com que el local de reunió era el Casal de la Parròquia de la Sagrada Família, l’entitat rebé per nom: “AGRUPACIÓ CULTURAL SARDANISTA DE LA SAGRADA FAMÍLIA”.

El dia 22 de maig de 1949 es va fer la presentació de l’Entitat i de la Colla a la nostra ciutat amb una gran festa: Ofici Solemne i benedicció del banderí de la colla a la Parròquia, actuant com a padrins la senyoreta Margarida Vallhonrat i Biosca i el senyor Jaume Cos i Gibert, i una audició de sardanes a la Rambla amb la participació de les colles que aleshores hi havia a Terrassa, les quals eren: “Llaç de Germanor”, “Jolius Dansaires”, “Petits Egarencs” i “Flors Egarenques” del Grupo Sardanístico de Educación y Descanso.

La colla “Amunt i Crits” va ser proclamada Campiona de la província de Barcelona el setembre de 1949. A partir d’aquell moment, ha representat la nostra ciutat arreu Catalunya.

L’any 1950, en continuar augmentant el nombre de dansaires que aplegava l’Entitat, es formà un esbart que inicialment es diria “ESBART RODAMILANS”. Tres anys després, al 1953, va néixer la colla sardanista infantil “PETITS AMUNT I CRITS”, la qual fou proclamada Campiona de Catalunya en el Poble Espanyol el 1959 i a Arenys de Munt el novembre del 1987.

L’any 1957 es formava una anella més, aquesta portaria el nom de “CORS JUVENILS” integrada per joves d’entre 14 i 17 anys.

L’abast de tot aquest grup de jovent a l’entorn de l’Agrupació, va fer rectificar el nom de l’esbart per a donar-li el d'”ESBART AMUNT I CRITS”.

La mort del preparador i 1er. president de l’entitat, en Antoni Planas i Solà, el 20 de juny de 1959 a l’edat de 53 anys, va aportar moments difícils a l’agrupació fins que el seu fill, en Emili Planas i Calsina, va ser escollit com a nou president, qui ho fou fins el 1973. El relleu el va prendre en Josep Puig i Garriga, posteriorment, en Miquel Piñol i Pedrola – un dels primers dansaires de la colla – que ho ha estat fins l’any 2001 en que per raons personals ha deixat el càrrec i ha estat substituit per Nuri Escudé i Guil, que és alhora presidenta de la Secció de Sardanes, cap de les colles infantil, jovenil i veterana i dansaire d’aquesta última colla.

Noves colles es constituïren:

El 1961, la “FLORS D’ESTIU”; el 1971, la”SEMPRE AMUNT”; el 1977, la colla infantil “LLAMPEC” i el 1978, la colla de veterans “CONTINUÏTAT”.

Mentre, el 25 de setembre de 1962, l’esbart novament canviava de nom i es diria “ESBART TERRASSA, BALLET DE CATALUNYA”. El seu objectiu principal ha estat el d’anar apropant el treball del grup al que podríem anomenar “Dansa Catalana Escènica”, sense oblidar, però, l’origen folklòric i tradicional de l’espectacle. D’aquesta manera compaginem la creació de noves coreografies amb la conservació de repertori de danses populars.

El domicili de l’agrupació es trobava, com ja s’ha dit, en unes instal·lacions pertanyents a la Parròquia de la Sagrada Família però, degut a que les mateixes passaren a forma part del patrimoni d’una altra Entitat -SFERIC- amb diferents punts de vista sobre la nostra trajectòria, vàrem decidir de tenir autonomia pròpia constituint-nos en Entitat el 3 de març de 1977 i redactant uns estatuts que foren aprovats pel Govern Civil el dia 12 de desembre del mateix any, amb els que modificàvem el nom de l’associació pel que avui se’ns coneix: “AGRUPACIÓ FOLKLÒRICA AMUNT I CRITS”, imprimint el portaveus “Sempre Amunt”.

També hem de parlar de les trobades de colles veteranes, que des de finals del 1979 hi participa la nostra entitat, mitjançant la presentació d’una a tres colles. És de detacar que als anys 1984 i 1998 varem organitzar una d’aquestes trobades a Terrassa.

A partir d’aquestes dates, la tasca de l’Esbart agafà més envergadura i crearem les escoles de dansa per a infantils i juvenils, que a contar de l’any 1977 i de forma interrompuda, ven desenvolupant la seva tasca durant el curs escolar.

L’Agrupació, durant aquest anys, ha treballat intensament no solament pensant en la seva continuïtat, sinó també en el camp de la catalanització, la cultura i el folklore del nostre Poble, investigant, fomentant i, en fi, ensenyant les danses folklòriques i cants regionals catalans, mallorquins i valencians. Ha format contínuament cursets d’ensenyament a ballar i repartir correctament la sardana a tothom qui ho ha volgut, tant al nostre local social com a nombroses escoles i altres entitats de Terrassa i rodalies. Conferències culturals, concerts de música catalana i, a part de totes aquestes activitats, anualment celebrem el nostre tradicional CONCURS DE SARDANES, que des de els primers inicis es du a terme consecutivament el tercer diumenge d’octubre i en el qual s’apleguen les millors colles de Catalunya; considerat com una institució per mèrits propis.

També a l’any 1977 eixamplàrem encara més les nostres activitats fins el punt de crear la “CORAL ALBADA”. Malauradament aquest grup avui ja no existeix.

Dins l’apartat tradicional, l’Esbart ha recuperat des del 1985 la Festa de la Santa Creu i l’Arbre Maig de Terrassa que anualment organitza. I dins d’aquesta festa hem recuperat el Ball de la Coca, el Ball de l’Estapera i el Ball del Cascavell, tots ells pel públic amb general.

Vers la fi de 1987, TV20 Televisió de Terrassa, ens va oferir la realització d’un programa d’informació sardanista i d’esbarts, el qual vàrem acceptar i aquest programa que portà per titol TERRASSA DANSA s’emetìa en diferents formats i periodicitat des de l’any 1988 fins al 2000.

Un altre de les activitats ha estat la confecció, a primers del 1988 d’un opuscle titulat “APUNTS SOBRE EL MÓN DE LA SARDANA”, destinat als nostres socis i com a petit llibre de text per als alumnes dels nostres cursets d’ensenyament de ballar i repartir sardanes.

El 1989. Ens decidirem a participar de manera corporativa en el CARNESTOLTES de Terrassa, fent una gran comparsa. Participant-hi cada any. I formant part, fins el 1993, de la Comissió Organitzadora del Carnestoltes de Terrassa. També ostentem la vocalia de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya a la nostra comarca.

Després de 14 anys d’interrupció, el 1990, reneix el “CONCURS INDIVIDUAL DE SARDANES REVESSES” -en la seva edició 18èna.-.

Membre fundador de la “FEDERACIÓ SARDANISTA DE CATALUNYA”, així com també ostentà la presidència de la Territorial de Barcelona-Centre de dita Federació, que comprenia les comarques de Berguedà, Osona, Bages i Vallès Occidental.

El 1992 es va realitzar també setmanalment els dissabtes al matí, un programa de ràdio per RàdioTròpic-FM-TERRASSA DANSA RÀDIO. Malauradament un any després l’emissora va haver de tancar les emissions. Passem a ostentar la vocalia de la Unió de Colles Sardanistes al Vallès Oriental, a més de l’Occidental.

L’any 1993 va néixer el butlletí “EL FLABIOL TRAMPAT” i, en celebració del nostre 45è. Aniversari, organitzarem el I CONCURS DE PUNTS LLIURES O VARIATS, concurs que anualment realitzem. Vàrem participar en la redacció del “Pla Estratègic” de Terrassa.

L’Esbart, al mateix temps, ha fet aportacions de noves coreografies originals del propi grup, com són: JOTA DE CALCIGAR (1984, Premi Nacional de Dansa Vicente Escudero), BALL DE DONZELLES (1985), VERGES – 50 (1986), BALL DE CÀNTIRS, CANTS DE NOCES DELS JUEUS CATALANS (1988), VETLLADES D’ANTANY (1989), CONTRADANSA (1989), DES DEL MAR (1994), i els espectacles: BREVIARI DE LES VETLLES DEL NADAL i EL CANT DE LA SIBIL.LA, NEGRE FOSC i SENSACIONS

El 1994, vàrem iniciar la campanya “REIS A CASA”.

L’any 1995, participàrem en la Comissió de Festes Populars de l’Ajuntament de Terrassa i ens va ser atorgat per la Federació D’Ateneus de Catalunya, el premi ATENEUS 94, ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ que afavoreixin la vida associativa i ateneística a l’emissora TV20, Televisió de Terrassa, per el seu programa de cultura popular emès setmanalment titulat “TERRASSA DANSA”.

L’any 1996 va ser de reafirmament de les nostres activitats i de preparació del nostre proper 50è. Aniversari -per l’any 1998-, així com d’activació per demanar que Terrassa sigui anomenada “Ciutat Pubilla de la Sardana”, també per l’any 1998.

El 8 de març de 1997, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya va atorgar la distinció als mitjans de comunicació al nostre programa de televisió, TERRASSA DANSA, pel bon saber fer i per la seva qualitat pel món sardanista.

El 27 d’abril del mateix any, ens va ser atorgat per l’OBRA DEL BALLET POPULAR, a la població de Sant Joan de les Abadesses, durant els actes de Proclamació de Ciutat Pubilla de la Sardana 1997, el premi del Dia de la Sardana, corresponent als MITJANS DE COMUNICACIÓ pel nostre programa emès setmanalment anomenat “TERRASSA DANSA”, per l’esforç i encert en el tractament dels espais de difusió sardanista que emet l’emissora TV20, Televisió de Terrassa. També, el mateix dia, vam rebre a Sant Joan, una gran noticia com que Terrassa havia estat escollida com a Ciutat Pubilla de la Sardana pel 1998.

L’any 1998 va ser un moment excepcional per les persones que formàvem part de l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits.

Els actes de cel.lebració del nostre 50è Aniversari i de Terrassa Ciutat Pubilla van ser molt nombrosos i amb un gran èxit de participació i organització.

Durant aquest any es van fer exposicions, un concert de sardanes, Festa infantil, trobades pedagògiques al voltant de la Sardana, la Cloenda dels Campionats Nacionals de Colles Sardanistes, una visita a Montserrat per visitar el clau onomàtic de l’entitat i per afegir-hi un altre clau, amb ofrena a la Mare de Déu i recepció de l’Abad de Montserrat. S’ha publicat un llibre de la Història de la Sardana i els Esbarts a Terrassa desde l’any 1904 fins el 1998, escrit per Oriol Casanoves. S’han enregistrat un Cd i un K-7 amb el recull de sardanes i danses dedicades a la nostre entitat, etc.

Tots aquests actes s’han organitzat a més dels actes habituals de cada any, com la Festa de Cloenda dels cursets d’ensenyament a ballar sardanes, El nostre concurs Nacional de colles sardanistes i l’individual de revesses, i no hem deixat de participar amb totes les nostres colles al diferents campionat de colles de Catalunya.

Alguns d’aquests actes els hem organitzat juntament amb l’ASERT, entitat amb la que vam formar l’entitat TERRASSA CIUTAT PUBILLA, que va comptar també amb la participació de l’Excm. AJUNTAMENT DE TERRASSA.

El dia de la Festa de TERRASSA CIUTAT PUBILLA es va inaugurar un monument dedicat a la Sardana que es troba a la Plaça de l’Assamblea de Catalunya.

Tot i l’esforç que ha representat l’organització del 50è Aniversari i del Pubillatge, la colla ha seguit amb les seves activitats.

Des de l’any 1999 col.laborem amb l’Ajuntament de Terrassa juntament amb altres entitats culturals de la ciutat, en l’organització de les Mostres Multiculturals.

A l’any 2001 hem recuperat la colla juvenil “CORS JOVENILS”, i més o menys amb les mateixes dificultats que la majoria de colles anem fent camí.

Des d’aquí voldríem animar a tots els terrasencs i vallesans que estimen la sardana i que pensen que val la pena treballar per millorar la seva situació actual a que vinguin a col.laborar amb nosaltres i a aportar noves idees.

Los comentarios están cerrados.