Verge Bruna, Esbart

 

 

Any 1950 a 1959:

L'any 1958 nèix l'embrió de  l'Esbart Dansaire dels Sants Just i Pastor (Barri Gòtic de Barcelona) que un any després passaria a anomenar-se Esbart Verge Bruna (1960).

Fou el dia de Sant Esteve amb la sala plena de gom a gom, que tingué lloc la primera de les representacions de "L'Estel de Natzaret"  Una novetat cal fer constar: unes danses interpretades per un estol de joventut, futur esbart de dansaires que, sota la direcció del Sr.Eduard Bernet mestre de l'Esbart Folklòric del Carme, va delectar al públic incorporant a l'obra amb una dansa de diables i una altra de pastorets.

El mes de febrer de 1959 es constitueix l'Esbart Dansaire dels Sants Just i Pastor. El formaver nou parelles; el seu director, Eduard Bervet; pianista, Carme Vinyet, president, Josep Ma Periel, i vocal i relacions públiques, Antoni Queraltó

El dia 8 de març, te lloc la primera actuacó d'aquest esbart. Hom coincideix en que l'actuació esdevingué un èxit donat el poc temps en que fou preparada, degut al gran entusiasme de tots els deus membres.

El 24 de maig l'esbart va actuar per primera vegada fora de Barcelona i és a Moià on, tot i plovent, rep l'aplaudiment entusismat de la població.

El Sr Bernet proposa un nou nom pel grup dansaire: Esbart Verge Bruna ja que és la imatge de la Moreneta que es venera a l'esglèsia dels Sants Just i Pastor. Aquest nom que de moment, no és acceptat per tothom, va deixant-se sentir ja els darrers mesos de l'any 1959.

L'Esbart Verge Bruna germinà bé en el clos del barri on fou creat donant una ufanosa florida...

 

 

 

Any 1960 a 1969:

En les festes de la presentació oficial de l'esbart que van tenir lloc el mes de maig de 1960, aquest comptava amb 33 dansaires infantils, 14 dansaires juvenils i 35 dansaires del cos de dansa.

Programa de mà del dia de la presentació oficial de l'Esbart Verge Bruna. Any 1960.

 

El diumenge 15 de maig té lloc el pregó de festes en el que són beneïts i lliurats dos banderins al Grup de Bastoners de l'Esbart Verge Bruna.

El diumenge 29 de maig del mateix any es fa la benedicció de la senyera de l'esbart durant la missa, en la qual, sols foren tocades músiques de danses populars, destacant entre elles la de la Dansa de Castellterçol que acompanyà l'entrada de la senyera al temple. Després a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona es va celebrar el festival de presentació de l'Esbart Verge Bruna on l'Esbart Català de Dansaires, Ballets de Catalunya i l'Esbart Barcelona de l'Agrupació Cultural i Folklòrica Barcelona, van apadrinar simbòlicament amb el Ball del Ciri de Castellterçol l'Esbart Verge Bruna. Com a acte de germanor una parella de cada esbart va ballar el Ball de Garlandes de Sant Esteve de Sesrovires. Com a cloenda de l'acte l'Esbart Verge Bruna va ballar el Ball de Gitanes del Vallès interpretat per 16 parelles.

Tot va ser un camí de roses per aquesta entitat fins l'arribada d'un nou rector a la Parròquia al qual no li plaia l'esbart en el centre...

Comença un camí penós. A fi de no sortir del barri on havia nascut i crescut, l'esbart demana acolliment a les Hermandades del Trabajo del carrer de Palau però no disposaven d'un espai prou adient per a realitzar els assajos i aquest fet va fer que els dansaires anessin abandonant l'esbart.

 

Programa de les Festes de La Mercè de l'any 1960 on va participar l'Esbart Verge Bruna.

 

L'any 1968 es va cercar un altre lloc d'assaig a l'Agrupació Montserrat, al carrer de Girona, continuant el mateix problema d'espai.

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

Es va decidir ajuntar-se amb l'Esbart Santa Eulàlia del Centre Parroquial de Nostra Sra del Carme a la Plaça del Pedró. Va funcionar durant uns anys però l'any 1976 un incendi crema el teatre i amb ell tot el vestuari i la senyera. Però sense perdre l'esperança...

Cerquen un nou estatge social al barri barceloní de Vilapiscina al Passeig de Fabra i Puig. Amb l'esforç de tots van fer un nou vestuari. El calvari en la recerca d'espai social no va acabar fins que l'esbart entra a formar part de l'Agrupació Sardanista l'Ideal d'en Clavé de Les Roquetes. És aleshores quan l'esbart torna a rebifar amb nous progectes i dansaires. La tasca d'Eduard Bernet es veu recompensada.

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

L'Esbart Verge Bruna ha participat durant molts anys en l'Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat que organitza l'Obra del Ballet Popular.

Esbart Verge Bruna a Montserrat. Aplec d'Esbarts Dansaires. Any 1980.

 

Esbart Verge Bruna al Parc de la Guineueta. Any 1981.

 

 

L'any 1985 l'esbart celebra el seu 25è aniversari.

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

Los comentarios están cerrados.