Ballets de Catalunya

 

Contacte:

Ballets de Catalunya, Associació Cultural
C/ Consell de Cent, 293 baixos. 08007 Barcelona
T. 93 454 28 90 / [email protected]

 

 

 

Ballets de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1953, que al llarg dels anys s’ha dedicat a la recuperació i de les danses tradicionals i populars dels Països Catalans, al seu ensenyament i difusió arreu.

La seva activitat gira al voltant de la cultura popular catalana. Porten els seus espectacles i propostes de dansa tradicional al carrer dels pobles i ciutats, amb l’objectiu de mantenir en el present aquesta part tan important del nostre patrimoni cultural, i ho fan amb el màxim de fidelitat i rigor, d’acord amb els cànons dels folkloristes.

Una part important de la seva activitat consisteix en la formació de canalla i joves futurs dansaires, en una proposta que va de la mà de l’educació en el lleure i la cultura.

Son un esbart, perquè es dediquen a a la difusió de les danses i musiques tradicionals, però no només. Com a associació cultural, i des dels inicis, aposten per activitats que fomenten la descoberta de la cultura i l’entorn social i natural entre les sòcies i amics de l’entitat.

Per a la presentació dels seus espectacles, disposen d’un ampli repertori amb més d’un centenar de danses de les diverses contrades del territoris de parla catalana, que els permeten elaborar uns programes variats on contrasten la cerimoniositat o la sobrietat de determinades danses (Catalunya Vella) amb l’alegria i el ritme d’unes altres (Catalunya Nova, País Valencià, Illes Balears).

En les seves actuacions tenen gran cura en les presentacions i el vestuari, la qualitat musical de les versions, la continuïtat i varietat de l’espectacle i, sobretot, la interpretació dels balls, amb l’objectiu que la dansa tradicional ocupi un lloc important com a manifestació viva de les nostres festes. Des de fa anys, les actuacions i festes es realitzen amb música en directe de De soca-rel, cosa que permet presentar espectacles més atractius, àgils i participatius.

L’àmbit ideal per a les seves presentacions és la plaça o el carrer, d’aquesta manera s’aprecien més de prop les evolucions dels dansaires i podem convidar a ballar el públic. Les festes s’acostumen a tancar amb ball popular (valsos, pasdobles, jotes, sardanes…) obert a tothom.

 

 

 

Any 1950 a 1959:

Ballets de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1953.

Josep Vilar i Brasó (1923-2018) va descobrir la dansa a principis dels anys 40, en una actuació de l’Esbart del Poblenou al Tibidabo. Més tard s’integraria a l’Esbart Montserrat, dirigit per Joan Rigall i posteriorment, Joan Comas. Finalment acabaria fundant juntament amb el mestre Comas, Emili Guimerà i unes quantes persones més Ballets de Catalunya. En aquest darrer esbart va ser també ballador i director.

Alguns dels esbarts de més renom solien tenir i en ocasions crear delegacions en altres indrets de la geografia catalana. Tal és el cas de Ballets de Catalunya (Barcelona) que tenia com adherit a l'Esbart Pallarès (La Pobla de Segur) després d'haver col·laborat desinteressadament  en l'ensenyança i aportació de balls i danses tradicionals per a la elaboració del seu repertori.

La presentació de l'Esbart Pallarès es feia el 22 de juliol de l'any 1957.

Programa de mà dels actes.

 

 

 

 

 

 

Any 1960 a 1969:

 

 

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

Ballets de Catalunya en una de les seves exhibicions de dansa tradicional. Ballant la Dansa de Campdevànol.

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

Secció juvenil de Ballets de Catalunya. Any 1981.

Secció juvenil de Ballets de Catalunya. Any 1981.

Secció juvenil de Ballets de Catalunya. Any 1981.

Secció juvenil de Ballets de Catalunya. Any 1981.

 

 

Programa de la programació de Nadal i Reis. Any 1981/82

 

 

Retall del Diari AVUI del 8 d'abril de 1982.

 

 

Festa de Sant Camil. Actuació que aleshores feia anualment Ballets de Catalunya a la Csa Repós dels Germans Camils al carrer Mare de Déu de Montserrat/Sales i Ferrer, 60 (Barcelona).

 

 

 

Programa de mà de la Festa de Sant Camil en la qual hi solia participar Ballets de Catalunya. Juliol de 1988.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Arxiu de l'autor.

Fons documental de Elsa Gaude Viñas.

Los comentarios están cerrados.