Calafell, Esbart Dansaire de

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

L'any 1984, l`Esbart Dansaire de Calafell, va crear els seus estatus com una entitat artística, però sabem que molt més anys enrere ja existia un grup de dansaires que ballaven pels carrer dels poble.

Des que van iniciar les activitats aquesta entitat, sempre ha tingut tres grups de dansaires: infantil, juvenil i veterans. En total son uns 40 dansaires.

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

El grup infantil i veterans des de finals dels anys 90 del sXX participen a la Roda d’Esbart Catalonia.

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

L'any 2014 va aparèixer un nou grup de dones que van crear una dansa cantada, on es tractava d’anar pels carrer del poble. Aquestes eren les "Tirantinaires" "Eren bruixes, eren Santes?…" Un diumenge de juliol, per ser més concret, el 13 de juliol del 2014, van debutar aquest grup de vuit dones a la festa major  de Calafell. "Són femelles madures, simpàtiques, rialleres i sense pèls a la llengua… Sempre les acompanya el seu cistell ple d’herbes curatives i aromàtiques. Però el que mai els hi falta és el seu gran puro que treu fum tota l’estona mentre canten una cançó picantona i simpàtica amb una melodia engrescadora".

 

L'any 2019 van incorporar  l'esbart 2 grups nous: el ball de bastons i el ball de gitanes.

 

Son una entitat consolidada i que col·labora activament amb qualsevol activitat que s’organitzi des de l’ajuntament o des de qualsevol entitat. Al llarg de tots aquests anys han estat presents a totes les festes majors, als mercats medievals i a tots els aniversaris i activitats que han proposat les associacions del seu municipi.
Organitzen, cada any, la roda d’esbarts a Calafell tant la dels infants com la dels veterans.
Tot i que han passat per diferents moments on l’entitat s’ha quedat amb pocs dansaires, actualment, estan d’enhorabona; tenen un bon equip a la junta, que treballa incansablement, tenen uns joves que estimen l’esbart (són els que havien estat el grup d’infants) i tenen moltes persones que són ex-balladores i que tenen infants que s’han animat a formar part del ball de bastons i un grup nombrós de dones que volen formar part del ball de gitanes...

 

També l'any, 2019, van celebrar el 35 aniversari, enllaçant dos anys naturals perquè s'inicià i finalitzà per la festa major del Poble de Calafell (al voltant del 16 de juliol). Així doncs, la celebració va anar des del 16 de juliol de 2019 fins el mateix dia de l’any 2020.

Per aquesta llarga celebració creen l'espectacle “Projecte 35” . Aquest, alhora, serà la creació del seguici de festa major.

Aprofitant la situació actual de l’esbart i dels diferents grups de persones que han convergit en el fet de celebrar 35 anys d’existència, posen en funcionament el seguici de festa major amb els següents grups:
- Creació de l’espectacle “Projecte 35” (amb 3 posades en escena) amb els grups:
o Grup Infantil
o Grup Joves
o Grup Veterans
o Grup ex-dansaries
- Creació del seguici de Festa Major i l’actuació dels grups:
o Ball de Bastons
o Ball de Gitanes
o Tirantinaries de Calafell

L'espectacle “Projecte 35” està  dut a terme pels dansaires actuals (grup d’infants, grup de joves i grup de veterans) i ex-dansaires que per celebrar l’aniversari es van unir a l’espectacle. La idea es va basar en la creació d'un repertori específic de balls on totes les seccions hi van estar representades.

 

 

Any 2020 a 2029:

Los comentarios están cerrados.