Laurèdia, Esbart (Sant Julià de Lòria)

Contacte:

Centre Cultural i de Congressos Lauredià
Plaça Germandat
Sant Julià de Lòria
AD600
Principat d'Andorra

 

 

 

Any 1960 a 1969:

L’Esbart Laurèdia fou el continuador de l’Esbart Andorrà, el primer grup folklòric de Sant Julià de Lòria  fundat l’any 1951. Quan l’Esbart Andorrà es va dissoldre, un grup de dansaires lauredians no van voler que es perdés aquesta activitat. El músic que acompanyava les actuacions, Daniel Areny, va buscar una persona que dirigís el nou esbart. Així doncs, sota la direcció de Mª Esperança Ivern, l’Esbart Laurèdia va fer la seva primera aparició en públic a la Festa Major de l’any 1963.

Els seus fundadors van ser: Daniel Areny, Ricard Tor, Francesc Besolí, Jaume Pla i Paco Reyes.

La seva primera directora va ser Ma Esperança Ivern entre els anys 1963-1980.

 

des d’abril de 2008 Jaume Torra Vinyal

 

 

 

 

 

Any 1970 a 1979:

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

Del 1980 al 1986 la direcció artística és compartida amb Joan Vergés. D’aquesta època en destaquem l’organització dels Aplecs de Canòlich, motiu pel qual ens van visitar esbarts d’arreu de Catalunya, Espanya i Europa.

Però sens dubte, un dels grans esdeveniments va ser l’estrena al 1988 d’ “Història i Llegenda d’Andorra” en motiu de la celebració del 25è aniversari, on s’escenifiquen llegendes i fragments de la història del nostre país. Per la direcció, coreografia i muntatge de l’espectacle, conjuntament amb l’equip directiu de l’Esbart Laurèdia, es va comptar amb Jordi Torres (1936-2007), director del Esbart Sarrià (Ballet Folklòric de Sarrià) de Barcelona i deixeble de Manuel Cubeles i Solé de l'Esbart Verdaguer. Després d’aquesta col·laboració Jordi Torres també passa a encarregar-se de la direcció artística de l’Esbart Laurèdia des del 1989 fins el 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

L'Esbart Laurèdia es l’encarregat de mantenir viu el ball de “La Marratxa de Sant Julià de Lòria” i des de la seva creació al 1998 del “Ball de la Mare de Déu de Canòlich”. Aquestes danses s’han convertit en una expressió viva i pròpia, festiva i identitària dels lauredians.

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

L'any 2003  l'esbart estrena  l'espectacle “Les Esbartades de Mossèn Cinto Verdaguer” (40è aniversari)

L'any 2004  de les mans de Jordi Torres (1936-2007) l'esbart estrena un espectacle format per  danses d’arreu del món (Brasil, Perú, Grècia, Filipines, Mèxic...) espectacle que ja havia estrenat en el seu esbart de Sarrià a Barcelona.

L'any 2007  l'esbart estrena   "Llegendes al carrer, Vila Medieval de Sant Julià de Lòria"

La mort de Jordi Torres i García crea un gran trasbals a l'esbart.

L’abril de l'any 2008 pren la direcció artística en Jaume Torra. És de destacar la tasca d’investigació i recuperació de danses i músiques d’Andorra, i concretament de Sant Julià de Lòria, com són “El contrapàs del Bou”, “Danses del temps que no torna”, “Ball de Cornuts”  i “El Porrer de Sant Julià de Lòria”, així com la creació de l'espectacle "Terra" estrenat en commemoració del 600 aniversari del Consell General.

L'any 2009  l'esbart segueix amb les seves creacions   “Ret i mitenes” “Memorial Jordi Torres”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

Actualment l'entitat es dedica a la difusió, recerca i conservació de la nostra identitat a través del folklore i de promoure la creació de noves danses basades en les formes tradicionals. Participa activament en tots els actes festius de la parròquia laurediana com la Festa Major, el Carnaval o la Vila Medieval on es representa des del 1988 l’espectacle “Història i Llegenda d’Andorra”.

L'any 2010  l'esbart estrena   “Danses del temps que no torna”

L'any 2011  s'estrena   “Joan Amades, la memòria del poble” “Juguem amb Joan Amades”

L'any 2012  es fa l'estrena dels espectacles   “Elements” “Elements menuts”

L'any 2013  l'esbart estrena  “Esbart Laurèdia: 50 anys en dansa” “Per molts anys en dansa”

L'any 2014  estrenen   "Ram pata plam"

L'any 2015   s'estrena  "Pujant des d'Arsèguel, baixant a la Seu, Sant Julià de Lòria i allà ens trobarem" "Andorra, bonica, jardí del Pirineu" "Pitavoles&CO"

L'any 2016   estrenen  "Ballem amb La Marato" "Territori.cat, fins on es balla en catala"

Cal destacar les actuacions amb música en viu en les produccions operístiques de l’Associació Andorra Lírica, al Jambo Street Music i amb grups referents com El Pont d’Arcalís, La Cobla Catalana dels Sons Essencials, Els Catarres, Roba Estesa i Oques Grasses.

Ha estat el precursor del primer FolkAND (Andorra Folk Festival) i ha participat al Internacional Sanremo Folk Dance (Itàlia), al Dansàneu (Festival de Cultures del Pirineu) i a la 44ena Trobada de Ball de Bastons de Catalunya.

Ha rebut el primer premi al II Concurs de Dansa Catalana de Prada de Conflent (França).

L'any 2017 estrenen    "Humor i dansa" "12 mesos".

Actualment compta amb més de 100 dansaires distribuïts en diferents seccions: iniciació, infantils 1, infantils 2, juvenils, cos de dansa, veterans i bastoners.

L'any 2018 l'esbart estrena   "10,20,30" "Dolça terra andorrana"

Amb el suport de l’Escola Folk dels Pirineus, també s’hi sumen els músics del projecte ANDOSINS, creat al 2019 amb l’objectiu de recuperar instruments autòctons.

L'any 2019 s'estrena "Terra" "Patufet, on ets?"

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

L'any 2020   s'estrena l'espectacle "Cançó d'amor i de guerra" "Desconfitats però en pijama!"

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Parròquia de Sant Julià de Lòria

Fotografies. Sete

https://www.esbartlauredia.com/fotogaleria/#!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Los comentarios están cerrados.