Marboleny, Esbart Dansaire (Les Preses)

 

Contacte:

 

Espai de dansa d’arrel tradicional

Carrer La Fageda, s/n
17178 Les Preses (Girona)

Tel. 972 69 34 85

[email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1980 a 1989:

L’any 1981 el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny es va plantejar la creació de l’esbart dansaire. La direcció d'aleshores, capitanejada per Enric Plana i Planella es posa en contacte amb Frederic Gaude Viñas per a fer de mestre de dansa, provinent de l'ensenyança Rigall pel que fa a l'Esbart Folklore de Catalunya i l'ensenyança Comas pel que fa a Ballets de Catalunya. L'any 1982 comencen els assajos amb F Gaude, pujant a Les Preses, en principi tots els caps de setmana. als pocs mesos es fan un parell d'exhibicions al mateix poble amb un petit repertori de dansa.

Retall del Diari AVUI de l'1 d'abril de 1982.

 

Un any després, el 10 d’abril de 1983, l’Esbart Dansaire Marboleny dirigit per Frederic Gaude Viñas es presentava oficialment amb una ballada a Les Preses.

Punt Diari del dissabte 9 d'abril de 1983.

 

Va ser llavors quan l’esbart va començar a caminar. Un intercanvi amb el Grup Folklòric Rondalla des Pla, de Petra (Mallorca), i la participació a les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya es van convertir en les primeres activitats de l’esbart. Durant la dècada dels 80 l’Esbart Dansaire Marboleny es va dedicar a portar les danses catalanes arreu del Principat i arreu del món, amb diverses gires per França, Itàlia, Portugal, Croàcia i Sèrbia.

 

L'any 1986 l'esbart participa al Festival de Roc Amadour a França.

 

L'any 1987 l'esbart participa al Festival Folkoristico Citta di Castrovillari, Itàlia, on obté el segon premi de la classificació. També participa al Festival Folklòric Internacional de Cànoes, a la Catalunya Nord. I, per segona vegada, té un lloc a les Jornades Internacionals Folklòriques de  Catalunya.

 

L'any 1988 l'esbart participa al Festival de Licodia-Eubea, a l’illa de Sicília. Aprofita el viatge per prendre part a diversos Festivals de la Regió de Castrovillari, al sud  d’Itàlia, i al Festival Folkloristico di Morolo, a Roma. Assisteix a les festes de Saragossa, les festes del Pilar. L’esbart participa en la inauguració del monument a la Pau.

 

L'any 1989 l'esbart participa al Festival da Cidade do Porto i fa una gira pel nord de  Portugal. Inicia una Gira per Croàcia i Sèrbia. Assisteix al Festival de Pedrola, a l'Aragó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 1990 a 1999:

L'any 1990 l'esbart du a terme diverses actuacions a la Festa Major de Laudio (Araba) i fa una gira per la resta del  País Basc. A l’estiu inicia un mes de gira pels EE.UU i Mèxic, d’on es destaquen actuacions a les ciutats de El Paso, Ciudad Juárez, Monterrey, Zacatecas,  Ciudad Delicias, Ciutat de Mèxic o Dallas. Tercera participació a les Jornades Internacionals Folklòriques de  Catalunya.

Diari Egin del diumenge 29 d'abril de 1990 Reportatge del viatge a Euskadi de l'Esbart Marboleny de Les Preses. 

 

L’estiu de 1990 l’esbart se’n va anar de gira durant un mes pels Estats Units i Mèxic. Els 90 van ser anys plens de novetats i nous projectes. Es va crear l’Escola de Dansa, amb la voluntat d’iniciar els nens i nenes en la dansa popular catalana. Aquesta estava dirigida pels mateixos dansaires de l'esbart que havien adquirit més experiència. L’escola comença la seva activitat amb la participació al Festival Folklórico Villa de Alcorcón, a Madrid. També fan una gira per Eïvissa i Mallorca.

Revista La Comarca d'Olot. 14 de juny de 1990.

 

 

 

Diari Imagen Norte de Ciudad Juárez (Mèxic). Dijous 28 de juny de 1990.

 

 

L'any 1992 el Cos de Dansa torna a participar a les Jornades Internacionals Folklòriques de  Catalunya. Ja és la quarta. L’esbart, acompanyada de la Cobla Jovenívola de Sabadell, visita Normandia (França).

 

L'any 1993 l'esbart participa al Festival Internacional d’Irlanda.

 

L’any 1993 l'esbart prescindeix de la col·laboració de Frederic Gaude Viñas i va començar a comptar amb la col·laboració de l’etnocoreògraf Manuel Cubeles (Esbart Folklore de Catalunya i fundador de l'Esbart Verdaguer) i la musicòloga Pilar López.

Durant aquests anys van ser moltes les propostes que es van portar a escena: el “Retaule Berguedà”; l’espectacle “Dansem, de la candelera a la tardor”, amb l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes; ”Corrandes – danses i  cançons”, amb l’acompanyament del grup de música tradicional el Til·ler, “Contrastos” o “Indrets”. L’escola de dansa continuava també ben activa. A finals dels 90 estrenava l’espectacle “La dansa més bonica del món” amb el grup d’animació infantil País de Xauxa i els balladors de l’escola visitaven Andalusia, França i Galícia i Portugal.

 

L'any 1994 l'esbart estrena “DANSEM, de la Candelera a la Tardor” al Festival Internacional de Música de Peralada. L’estrena va seguida d’una gira per tot el territori català. El Cos de Dansa participa al Festival Internacional de Dansa d’Oporto i de   Lisboa (a Portugal). Les seccions juvenil i infantil viatgen a Formentera.

 

Continua l’espectacle “DANSEM, de la Candelera a la  tardor”. Entre altres llocs, s’actua al Teatre Municipal  de Girona. L’esbart fa una gira per Romania.

 

El 13 de juliol de 1996 es presenta a Les Preses l’espectacle” CORRANDES -danses i  cançons”, amb l’Esbart Dansaire Marboleny i el grup de música tradicional el  Til·ler. Actuacions a la ciutat francesa de Marsella.

 

L'any 1999 l’escola de dansa, les seccions infantil i juvenil i el grup d’animació infantil País de Xauxa estrenen “La dansa més bonica del món”. L’espectacle és seleccionat  per participar a la Fira d’Arrel Tradicional de Manresa. Mentre el cos de dansa participa al Festival Internacional Folklòric de Gijón, a Astúries, les seccions infantil i juvenil preparen una gira artística per Galícia i Portugal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2000 a 2009:

Encetat el nou mil·lenni van seguir les estrenes del cos de dansa: la “Moixiganga de Lleida, estrenada al temple de la Sagrada Família de Barcelona; l’espectacle “Símbols”; la proposta “Saturnals o l’absurd de la disbauxa”; l’experiència “Trium”, juntament amb l’Esbart Santa Tecla de Tarragona i el Ciutat Comtal de Barcelona, i l’estrena de “Contradanses i minuets de l’arxiu musical de la Capella de Sant Esteve d’Olot”, amb l’orquestra de cambra de la Capella de Sant Esteve.

L’any 2005 es va reestructurar l’escola de dansa. Se’n van ampliar els continguts i es va començar a denominar Marboleny Escola. La secció juvenil va passar a ser Marboleny Jove. I aquest mateix any, Marboleny Jove va viatjar fins a Taiwan. L’any següent fins al Quebec, al Canadà.

Al 2006 l’esbart s’instal·lava a l’Espai de dansa d’arrel tradicional de Les Preses i l’any següent, en motiu del centenari del naixement i el cinquantenari de la mort del compositor empordanès Joaquim Serra, l’Esbart Marboleny va estrenar “La difícil senzillesa -univers musical de Joaquim Serra-“, una proposta que combina la dansa, la música i les projeccions audiovisuals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2010 a 2019:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Any 2020 a 2029:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Fons documental de l'autor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Los comentarios están cerrados.