Roser Florit, Esbart (Moià)

 

Esbart Dansaire Roser Florit va ser creat l'any 1948. Els seus dansaires ballaven les danses típiques de la vila (Ball de Gitanes, Ball del Ciri, Ball de Bastons, Contrapàs Garrofí) entre altres.

La creació d'aquest va donar un nou impuls als balls típics del poble que des de la guerra civil s'havien deixat de ballar.

Fundat en 1948 per Mn. Josep Estevadeordal i dirigit per A. Bausili, impressor manresà, aquest esbart estava inscrit dins l’Agrupación Folklórica de Moyá. Actuava en els jardins del Saló Sant-Graal: com en l’estrena, que tingué lloc el maig de 1948, i en una sessió en honor dels estiuejants que es féu l’estiu del mateix any. En les informacions publicades en 1949 ja és anomenat Esbart Roser Florit; aquella temporada, participà en l’Homenatge a la Vellesa de la Festa de l’Arbre Fruiter, i intervingué en un concurs d’esbarts dansaires celebrat a Vic amb motiu de la clausura del centenari de Jaume Balmes, concurs que fou presidit pel general Franco; en la primera actuació fora de Moià, assolí la posició número 35 (sobre 53). En 1950 sembla que encara era actiu.

En la fotografia, presa en 1948, hi apareixen: en la filera de les noies, M. Monsech, D. Fonts, C. Font, I. Roqueta, M. Estevadeordal, N. Casas, N. Ribé, C. Macià i M.R. Monsech; en la dels nois, R. Arisa, A. Tarrés, J. Canet, J. Rovira, J. Farràs, P. Trullà, F. Gros, I. Tantiñà i S. Rafart. Foto J Renom.

 

L'Esbart Roser Florit es va disoldre a les primeries dels anys 60 del sXX.

Un intent de recuperació va ser a través del Grup Cultural Nou Aire, creat a Moià per entusiastes de la cultura moianesa...

Los comentarios están cerrados.