Santa Madrona, Grup Folklòric

 

 

Anys 1930 a 1939:

El Grup Folklòric Santa Madrona del Centre Parroquial de Santa Madrona al carrer Tapiolas, 10, neix l’any 1933 de les mans dels Srs. Llonch i Parés i del folklorista Joan Rigall i Casajuana. Aquest esbart, però, era una delegació de l'Esbart de l'AEEF fins que es va independitzar.

Carrer Tapioles vist des del Paral.lel. A la dreta l'esglèsia de Santa Madrona amb el campanar coronat amb la punxa que durant la guerra va ser escapçada.

 

L’any 1936 es paralitzen les activitats de l’esbart a causa de la guerra.

 

L’any 1939 es tornen a reemprendre les activitats de l’esbart amb molta empenta i moltes ganes. El nou mestre es el Sr Josep A Ivern.

 

 

Anys 1940 a 1959:

Aquests son anys de bonança i moltes actuacions.

 

 

 

Anys 1950 a 1959:

El diumenge 9 de febrer de l’any 1958,  l’esbart celebra les noces d’argent. El Grup Folkòric del Centre Parroquial de Santa Madrona va celebrar els XXV anys de la seva fundació: "a las 8 de la mañana misa cantada con comunión y homilia, predicada por el cura párroco reverendo don Luis Triola. A las 9 y cuarto se procederá  a la bendición del banderín del Esbart Santa Madrona. A la 1'30 habrá vino de honor y por la tarde a las 8'30 se celebrará un festival extraordinario con la cobla Barcelona, el cuarteto vocal Orpheus, el tenor Cayetano Renom i el Esbart Santa Madrona".

Portada del programa de mà,

Interior del programa de mà.

 

 

El dijous 5 de juny del mateix any, l'esbart va participar en la "CUESTACIÓN PRO TEM- PLO DE LA SAGRADA FAMILIA. Dónde y cuando actuarán los ' «Esbarts de dansaíres» Conforme se ha venido anunciando, nueve agrupaciones de «Esbarts» saldrán el próximo jueves,  festividad de Corpus Christi, por las calles y plazas de nuestra ciudad a poner su alegre nota de juventud y color en el ambiente de la cuarta cuestación anual pro Sagrada Familia. Estos «Esbarts» darán sus recitales en los lugares y horas que damos a continuación, y después de los bailes ejecutados, parejas de postulantes con las huchas del templo solicitarán de la generosidad de todos su aportación económica a las obras de la fachada de la Pasión, «Esbart Gaudí»,'a las 11'30; en la Plaza Bonanova. A las 12'30, en la Plaza Salvador Anglada (Sans), y a las 1'30, en la Plaza Sagrada Familia. «Esbart Mare Nostrum», a las 11'30, en la Plaza de Cataluña. A las 12'30, en la Rambla de Santa Mónica, y a las 1'3O, en lá Plaza de San Jaime. «Esbart Circol Barcelonista», a las 12, en la Plaza del Diamante, y a la 3, en la Plaza de Rius y Taulet. «Amics de la Dansa». a las 12, en la Plaza de Calvo Sótelo, y a la 1, en la Plaza Gala Placidia. «Esbart Aurell Campmany», a las 12, en el Paseo de Gracia y Avda del Generalísimo, y a la 1 en General Mola y Travesera. «Esbart Montserrati Martinenc», a las 12, en Avenida Meridiana, y a la 1, en Rogent-Valencia. «Esbart Juvenil Sta. Eulalia», a las 11'30, en la Plaza del Padró. A las 12'30, en la Plaza San Agustín, y a la 1, en la Plaza Real-Fernando. El "Esbart Santa Madrona", a las 11'30, en la Plaza Blasco Garay. A las 12, en las Rondas-Paralelo, y a la 1, en la Plaza de España".

 

 

Any 1960 a 1969:

El diumenge 30 d'abril de 1961 l'Esbart Santa Madrona juntament amb vuit esbarts més participa en els actes de la VII Costació Pro Temple de La Sagrada Família ballant a la Plaça de Blasco de Garay (Plaça del Sortidor) i a la Plaça Espanya.

 

 

Portada del programa de mà.

 

El diumenge 21 de maig de 1967 es va celebrar un concert commemoratiu de l'Esbart Verdaguer, amb motiu del XX aniversari d'aquesta entitat. L'acte va tenir lloc davant el claustre gòtic del Monestir de Montserrat. Els esbarts dansaires que van acompanyar aquesta celebració van ser l'Esbart de Rubí i l'Esbart Santa Madrona.

 

Grup de bastoners de l'Esbart Santa Madrona.

 

 

 

 

Bibliografia i fons consultades:

La Vanguardia. 7 de febrer de 1958.

La Vanguardia, 3 de juny de 1958.

La Vanguardia, 27 d'abril de 1961.

La Vanguardia, 20 de maig de 1967.

Arxiu personal de Jordi Castellana.

Fons documental de Frederic Gaude Viñas.

Los comentarios están cerrados.