El Rotlletó de Catalunya (Esbart)

L'Esbart El Rotlletó de Catalunya estava dirigit pel mestre i folklorista Enric Vigo. L'esbart va ser fundat per ell l'any 1906?.

Enric Vigo neix l'any 1865 al Mas de Sabarneda (Sort), en un molí, propietat de Manuel Moner.

 

A mitjans de l’any 1901, Lluís B. Nadal, Eduard Subirà i Frederic Casimiro, dins la Societat de la “Catalunya Vella” de Vic, s’inicien en la idea de recollir i estudiar els antics balls tradicionals per tal de fer-los reviure, evitar la seva pèrdua i propagar-los.  Són els que realitzen els primers treballs de recuperació de la dansa històrica catalana i en fan la seva presentació el juliol de l’any 1902 a la ciutat de Vic. L’organització tingué un èxit esclatant, sota la direcció d’en Lluís B. Nadal i la col·laboració de les principals personalitats vigatanes. En aquella sessió inaugural, el programa de “Ballets” que s’executa foren:  el Ball Pla d’Olot,  el Ball del Ciri,  l’Hereu Riera,  el Contrapàs,  L’Esquerrana, i  el Ball de Cintes.  Més endavant, també recolliren La Bolangera, El Ballet i corranda, el Ball Cerdà, i  alguns més.

Enric Vigo coneixedor del gran impacte que va produir la presentació d'un grup de dansaires, a la ciutat de Vic, representant alguns balls i danses del ric folklore català, aprofita el fet que esta treballant a Barcelona per a crear grups de gent que d'una forma  molt lúdica es diverteixi aprenent balls i danses que ell havia practicat en la seva joventut en el seu Pallars natal.

Enric Vigo va ser, tal vegada, un dels pioners en el recull de balls i danses quasi ja perdudes del ric folklore català de la zona geogràfica del Pallars i del qual van aprendre altres que van continuar la tasca d'ensenyament i divulgació des de els mateixos esbarts dansaires. D'aquesta afició i  iniciativa de Vigo van veure la llum grups com el grup de dansa "El Virolet"(1905) i "El Rotlletó de Catalunya"(1906?) que posteriorment, amb l'entusiasme d'algún dels seus dansaires, donarien orígen a l'Esbart de Dansaires de l'Associació de lectura Catalana (1906) Esbart Dansaire del Foment Autonomista Català,  l'Esbart Català de Dansaires (1908), l'Esbart Folk-lore de Catalunya (1908), l'Esbart Manresà de Dansaires (1909)...

Enric Vigo tenia el costum de divulgar la dansa i el ball català senzillament arreplegant un grup de persones totalment neòfites però curioses i fer que el seguissin, imitant els passos i la coreografia, una vegada la gent ja havia après la dinàmica, ell agafava el seu flabiol i començava a tocar la melodia dels balls apresos. Aquest sistema el va utilitzar tant a Senterada i per tot el Pallars com a Barcelona en els esbarts o grups de gent que va formar i dirigir.

 

El diumenge 8 d'agost de 1915 l'Esbart El Rotlletó de Catalunya participa en el tradicional Aplec de la Sardana a Vallvidrera i a la nit al Turo Park.

Programa d'actes. Any 1915.

 

 

 

El mes de juny de 1916 l'esbart participa juntament amb altres agrupacions de dansa catalana en una festa a Vilajoana:

"... Según costumbre, en, aquel lugar se reunió en homenaje al malogrado .Jose Ventura, ejecutando la orquesta su sardana «Totes volen hereu». La apiñada, multitud prendida por las banderas y estandartes se trasladaron á la «Vila Joona» cedida para aquel acto por su propietario don Ramón Miralles y allí la orquesta tocó las sardanas «L'Aplec de la Sardana» del maestro Guiteras y «La serra de Montgrí», que como la anterior fueron bailadas por gran número de parejas. A continuación «L'Esbart Barceloní de Dançaires» que dirige don José María Gassó ejecutó los bailes populares «Galop de cortesía» y «Ball Cerda» que fueron muy aplaudidos. Terminó la fiesta de la mañana con las sardanas «Perduda en el bosch» de R. Rosell y «Camprodón», de Juan Manen. De once á una el señor Miralles permitió que fueran visitadas las habitaciones que en la finca ocupaba mosén Jacinto Verdaguer cando murió. Los concurrentes se distribuyeron por los bosques, restaurants y casa de comida de Vallvidrera para reponer sus perdidas fuerzas, presentando aquellos parajes animadisimo y pintoresco aspecto. La comisión organizadora de la fiesta, en unión de algunas señoras y señoritas y de los representa-ntes de la prensa, comió en el restaurant Montserrat. Por la tarde, á las cuatro, en la explanada que hay frente a la estación superior del funicular, se celebró la acostumbrada fiesta en honor de los compositores de Cataluña, ejecutándose las sardanas inéditas escritas expresamente para el Aplech, «Saltirona», de Vidal Roda; «Primavera», de J. Lleonsi; «Dolc cant», de J. Vallespí; «El Ciset», de E. Morora y «Espigolant», de A. Oriol. También se bailó la (Sardana de les garlandes que fue la hermosa composición de J. Serra «Ideal» y terminó la festa de la tarde con las sardanas «Emporium», de V. Bou; «Xiroia», de Pujol; «Esclat», de F. de A. Font; «Pertes del Bosch», de M. Serra; «El primer amor», de J. Llongueras; (Día de festa», de J. Quintana y «Camí de la torre», de S. Juanola. Todas ellas fueron muy aplaudidas. Durante la fiesta de la tarde las señoritas Margajita y Rosa Sancho, Pepita Persiva, María y Elvira Doz, Montserrat Valls, y veinte señoritas más del grupo «Feminal» del distrito segundo, vendieron infinidad de ramos de flores y otros objetos, dedicándose el producto sobrante á fomentar la enseñanza catalana.
A esta fiesta asistieron con sus respectivos estandartes, las siguientes entidades: Orfeó Nova Catalonia, Lliga Regionalista de Gracia, Ateneu Autonomista del di&tricie tercer, Comité de Beneficencia del districte tercer, El Pí de les tres branques, Orfeó AtJántida, Esbart Cátala de Dancaires. U.N. R. Casal Catalanista del districte teTcer, Grop Feminal Catalanista del districte tercer, Grop Catalanista «La Devantera», Joventut Catalanista «La Coronela», A. N. C. Casal Catalanista del districte segon, Grop Feminal del dictricte segon, Joventut Catalanista «La Tralla», Secció d'esbarjo del Casal Catalanista del districte segon, Joventut Catalanista de Barcelona, Foment República Cátala de Sana, Centre Popular Catalanista do S. A., Grop Excursionista «Gorg Negre», Escola Catalana, Casal Nacionalista Martinenc, Grup Excursionista «Catalunya». Lliga Regionalista, Ateno Nacionalista República, Agrupado Excursionista de Catalunya, Joventat Nacionalista Republicana de Gracia, Joventut Republicana Nacionalista, Joventut Nacionalista, del Centre A. C. de San Gervasio, Centre República Català «Sang Nova», Ássociació Autonomista «Catalunya», Joventut Nacionalista del Ateneu Obrer Cátala de S. M., Ateneu Democrátic Regionalista del Pueblo Nuevo, Centre Moral Obrer del Pueblo Nuevo, Schola Orpheónica, Rotlletó «Catalunya, Grup Artístic «Estudi», Centre Autonomista Dependente del Cosmers i de l'Industria, Joventut Nacionalista Republicana, Joventut Valencianista, Casino de Sans, Joventut Catalanista «Els Nets deis almogavers. También se recibieron las adhesiones del Orfeo de Sans, Orfeó Cátala, Lliga Espiritual de N. S. de Montserrat, Esbart Folk-lore de Catalunya, Escola Coral Martinense, Esbart de Danoaires «Sang Nova», Esbert Barceloní de Dancaires, Orfeó Gracienc, Foment Autonomista Cátala. Orfeó Baxceíonés, Unió Catalanista, Centre Regionalista de Sarria, Joventud Nacionalista de Sarria, Jorventut Sardanista de Sarria, Sociedad de Atracción de Forasteros, Orfeó Canigó, Grup saxdanista «Dancem» y La Sardana de Manresa,

Por la tarde. En el Turó Park comenzó por la noche, á la® diez, el festival anunciado como complemento de la fiesta, acto que también se vio muy concurrido. Se ejecutaron las sardanas inéditas «Flor de Sang», de J. Blanch; «Balada», de F. de A. Font y «Galindaines», de J. Serra; los Esbarts Barceloní de Dançaires ,que dinge don José María Gassó, «Folk-lore de Catalunya», que dirige don Juan Rigall, «Catala de Dançaires», dirigido por Aurelio Capmany y «Rotlletó Catalunya», que dirige don Enrique Vigo, ejecutaron escogidos bailes populares que fueron muy aplaudidos. Las coblas «Perelada» y «Montgrins», ejecutaron juntas la sardana «Esplendorosa» del maestro Francisco Pujol y terminó la fiesta con el disparo de un magnífico castillo de toegos artificiales. Lo mismo el presidente de la comisión organizadora don José Mallafré que los demás individuos que la componen fueron muy felicitados por la perfecta organización de los mencionados actos. Durante los mismos no se registró el menor incidente. Los tranvías lo mismo en su viaje de ida en e! de vuelta iban abarrotados."

Enric Vigo segueix dirigint l'Esbart El Rotlletó de Catalunya fins l'any 1917 aproximadament.

 

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Arxiu de l'Obra del Ballet Popular.

Arxiu de Felip Blasco.

Arxiu de l'autor.

Los comentarios están cerrados.