28 d’Abril del Frente de Juventudes y Educación y Descanso de Piera, Esbart

 

Piera forma part de la comarca de l'Anoia (provincia de Barcelona) i és el terme municipal més extens. Limita al nord amb Castellolí i el Bruc, al sud amb Sant Sadurní d'Anoia, a l'est amb Masquefa, a l'oest limita amb Cabrera d'Igualada, al nord-est amb els Hostalets de Pierola, al nord-oest amb els termes de la Pobla de Claramunt i Vallbona d'Anoia, el sud-est amb Sant Llorenç d'Hortons i al sud-oest amb Torrelavit.

La distancia entre la capital de provincia (Barcelona) i Piera és entre 56 i 59 quilometres segons itinerari.

El 1382, Guillem Ramon de Montcada i de Peralta intercanvià amb Pere II d'Urgell  la baronia de Cervelló i les viles de Sant Vicenç dels Horts i Piera a canvi de la meitat de les baronies de Bunyol, Xiva i Xestalgar.

El15 d'agos de 1867, quan Gabriel Baldrich i Palau era Comandant General de Barcelona intentà un aixecament contra Isabel II d'Espanya establint la seva caserna general a Piera, i tot i que va aplegar uns 2.000 homes i va situar les seves tropes molt a prop de Barcelona, no va comptar amb prou recursos i ajuda per fer triomfar l'alçament.

El 1900 es produí en favor de Carles de Borbó i Àustria-Este el fracassat Alçament de Badalona, Piera i altres viles catalanes i del País Valencià liderat per Salvador Soliva

L'any 1916 Ramon de Viala i de Ayguavives, Baró d'Almenar deixà enllestida una restauració magnífica. Encara avui en dia es conserva una placa que commemora la restauració.

Els anys 50 del sXX van ser els millors anys per l'Esbart 28 d'Abril. Anys plens d'activitats, tant locals, com pel que fa a sortides a altres indrets.

El 30 d'octubre del 2012, Piera es proclama Territori Català Lliure.

L'oferta cultural i artística de Piera és molt diversa. Més d'un centenar d'entitats i associacions donen testimoni del dinamisme social del municipi. Les festes locals són el 28 d'abril, celebració de la Diada del Sant Crist i la Fira i Festes del mateix nom, d'aquí el nom de l'esbart dansaire, i també el 8 de setembre, data que representa la Festa Major.

Les propostes festives pierenques es desenvolupen en aquest ordre segons el calendari: la cavalcada de Reis, el carnaval, els Tres Tombs, les Caramelles, l'aplec de Mas Bonans, les Festes del Carrer i festes majors de cada barri, la Diada Nacional de Catalunya, Festa de la Gent Gran, les festes de Nadal i el pessebre vivent, el 25 de desembre. El concurs de Teatre Amateur se celebra a la tardor des de l'any 1975.

Vistes del castell i l'esglèsia de  Piera. Primers anys del sXX.

Vistes dels carrers del poble. Piera primers anys del sXX.

Fotografia del components de l'esbart infantil i cos de dansa l'any 1956, quan era director el Sr Jordi Castellana.

Fotografia del components de l'esbart cos de dansa l'any 1956, quan era director el Sr Jordi Castellana.

 

D'esquerra a dreta: nen ?, Jordi Castellana, mossèn ?, ?.

 

17 de juny de 1956. L'Esbart 28 d'Abril de Piera participa en l'homenatge a la vellesa.

Interior del programa de mà de la festa a la vellesa.

Figura final del Ballet de Folgueroles. IX homenatge a la vellúria. 17 de juny de 1956.

Els membres de l'esbart infantil ballant el Ball de Cintes de Les Preses (Girona). IX homenatge a la vellúria. 17 de juny de 1956.

Programa del primer aniversari del "Dia de la Juventud Pierense". 2 de desembre de 1956.

Programa del primer aniversari del "Dia de la Juventud Pierense". 2 de desembre de 1956.

Programa del primer aniversari del "Dia de la Juventud Pierense". També va participar la secció infantil. 2 de desembre de 1956.

Programa del primer aniversari del "Dia de la Juventud Pierense". 2 de desembre de 1956.

L'Esbart 28 d'Abril ballant les Danses de Vilanova.

 

 

Portada del Carnet Sardanista.

Interior del programa anunciant el 1r Concurs Regional de Danses (ballets i sardanes) al Palau Municipal d'Esports de Barcelona.

Interior del programa anunciant el 1r Concurs Regional de Danses (ballets i sardanes) al Palau Municipal d'Esports de Barcelona.

 

Fotografia corresponent a la II Setmana de la Joventut de 1957.

Fotografia corresponent a la II Setmana de la Joventut de 1957.

 

L'any 1957 els balladors i balladores de l'esbart eren:

Secció Infantil.-

Nens: Ventura, Munné, Anyileris, Batlle, Mató S, Mató J.

Nenes: Balart, Bernabé, Font, Jorba, Lampreave, Rafecas, Sanahuja, Ventura.

Secció Cos de Dansa.-

Homes: Juan Boqueras, Jaime Carbonell, Victor Casas, Rafael Costa, José Escanyol, José Gustems, Gabriel Lampreave, Luis Mora, José Morral, Juan Poch, Jaime Rafecas.

Dones: Anita Alamo, Montserrat Almirall, Montserrat Berbabé, Rosa Ma Bosch, Francisca Casanovas, Irene Figueras, Ana Ma Figueras, Carmen Lampreave, Pepita Munné, Ilda Muset, Montserrat Roca.

El seu mestre de dansa del Cos de Dansa era: Jordi Castellana, iniciat en la dansa tradicional a l'Esbart Verdaguer sota la direcció de Manuel Cubeles i Solé. El mestre Cubeles, a la vegada, s'havia iniciat en la dansa tradicional a l'Esbart Folklore de Catalunya.

El mestre de dansa de la secció infantil era: Salvador Mató.

La direcció musical anava a càrrec de : Ramon Bofarull i Miquel Àngel Gasull.

 

Llibret promocional de l'esbart .

El llibret anunciava clarament la proposta folklòrica que oferien.

Interior del llibret promocional de l'esbart amb el llistat del repertòri de balls i danses que oferien.

 

Programa de festa major d'Hostalets de Pierola.

Interior de programa de festa major d'Hostalets de Pierola. 27 de juliol de 1958.

Interior del Saló Teatre d'Hostalets de Pierola. Ballant la secció infantil de l'Esbart 28 d'Abril del Frente de Juventudes y Educación y Descanso de Piera.

 

Programa de mà de la XI festa homenatge a la vellúria. Patronat local de l'Obra dels Homenatges a la Vellesa. Any 1958.

Programa de mà de la XI festa homenatge a la vellúria. Patronat local de l'Obra dels Homenatges a la Vellesa. Any 1958.

L'Esbart 28 d'abril  ballant el ball de Bombers barcelonins. XI homenatge a la vellúria. 15 de juny de 1958.
L'Esbart 28 d'abril ballant el Galop de Panderetes. XI homenatge a la vellúria. 15 de juny de 1958.

Programa de festes en homenatge a la vellúria de la Beguda Alta on va participar l'esbart 28 d'Abril al Parc Jardí de Can Simó.

Interior del programa de festes en homenatge a la vellúria de la Beguda Alta on va participar l'esbart 28 d'Abril al Parc Jardí de Can Simó.

Interior del programa de festes en homenatge a la vellúria de la Beguda Alta on va participar l'esbart 28 d'Abril al Parc Jardí de Can Simó. Posteriorment li van enganxar dues fotografies alegòriques  de la mateixa ballaba.

Ballant el ball de cercolets a les  festes en homenatge a la vellúria de la Beguda Alta on va participar l'esbart 28 d'Abril al Parc Jardí de Can Simó.

Ballant el ball de cercolets a les  festes en homenatge a la vellúria de la Beguda Alta on va participar l'esbart 28 d'Abril al Parc Jardí de Can Simó.

A la finca "Hort Nou" del Dr Gómis de Piera, es va organitzar per la tarda del diumenge 25 d'agost de 1958, una cordial recepció en honor a José Tamayo (director i empresari) on l'Esbart 28 d'abril hi va tenir un paper destacat. Dirigint l'esbart el mestre Jordi Castellana.

 

El dia 12 d'octubre de 1958 Montserrat visqué per segona vegada una gran jornada de dansa. Els esbarts de l'Obra del Ballet Popular en una gama multicolor de plàstica i estils, en la seva àmplia acceptació, s'aplegaren al seu redós, donant-se cita a la muntanya santa. En una única consigna: unió i agermanament.

Van participar els següents esbarts: Català de Dansaires, Amics de la Dansa, Ballets de Catalunya, Barcelonista, Mare Nostrum, Montseny, Montserrat, Orfeó Gracienc, Sanllehí, Sant Martí i Sant Martí Jovenívol, tots de Barcelona i a més van venir l'Esbart Abat Muntades de Capellades, Albada de Tàrrega, Amics del Folklore de Reus, Cadí de Bagà, Dansaires del Centre Catòlic de Granollers, Pallarès de la Pobla de Segur i 28 d'Abril de Piera.

L'Esbart 28 d'Abril de Piera, conjuntament amb els esbarts: Ballets de Catalunya, Amics del Folklore de Reus i l'Esbart Cadí de Bagà, van interpretar el ball La Galop del Pallars.

 

L'esbart ballant al castell. Any ?.

L'esbart ballant al castell. Any ?.

Les noies de l'esbart al castell. Any ?.

Els nois de l'esbart al castell. Any ?.

 

L'esbart va participar en els actes inaugurals de la piscina municipal. 6 d'agost de 1958.

 

Esbart 28 d'Abril  del Frente de Juventudes y Educación y Descanso de Piera. Ballant la Quadrilla de Granollers. Any ?.

Esbart 28 d'Abril  del Frente de Juventudes y Educación y Descanso de Piera. Any ?.

Esbart 28 d'Abril  del Frente de Juventudes y Educación y Descanso de Piera, ballant una sardana. Any ?.

Esbart 28 d'Abril  del Frente de Juventudes y Educación y Descanso de Piera. Ballant la Quadrilla de Granollers. Any ?.

Los comentarios están cerrados.