Núria, Esbart (Ribes de Freser)

 

Any 1940 a 1949:

Com és el cas de molts altres esbarts dansaires del territori català, l'Esbart Núria de Ribes de Freser, va passar per l'etapa d'un canvi de nom, esdevenint en l'Esbart Eudald Coma .

L’esbart va néixer l’any 1944, en plena postguerra, uns temps difícils per a tothom i amb pocs recursos econòmics, amb l’arribada a Ribes del sr. Joan Costa. Aquest senyor, en el sí de l’Acció Catòlica Local, va reunir un grup de joves amb una doble finalitat, per una part divertir-se, trobar-se i passar-s’ho bé i per l’altra, mantenir viva la tradició de les danses populars del principat.
Aquest primer grup va arribar a comptar amb 12 parelles i la seva primera actuació fou l’any 1945 en motiu de la visita pastoral del Bisbe d’Urgell. El vestuari que van lluir era de lloguer, les despeses es van cobrir amb aportacions dels mateixos components del grup. Van fer sortides a Ripoll, Tàrrega, Barcelona, Alp, etc.

Dansaires de l'Esbart Núria l'any 1944.

 

El grup va desaparèixer temporalment per diverses circumstàncies fins que l’any 1949 el vicari de Ribes, mossèn Serrano, i amb la direcció d’Eudald Coma i Pere Cambres, l’activitat tornà a començar. En aquells moments, es comptà amb l’ajut dels germans Mendi i de Manuel Cubeles i Solé, de l’Esbart Verdaguer. La primera aportació que fa Cubeles a l'esbart de Ribes és el ball de la Tirotitaina que ja havia muntat per l'Esbart Verdaguer.

 

 

 

Los comentarios están cerrados.