Contacte:
Com és el cas de molts altres esbarts dansaires del territori català, l'Esbart Eudald Coma ha passat per l'etapa d'un canvi de nom. l'Esbart Eudald Coma va néixer amb el nom d'Esbart Núria.
Any 1970 a 1979:
A la mort del dansaire i mestre Eudald Coma l’Esbart Núria portà el nom d’Esbart Eudald Coma. Es van fer càrrec de la direcció en Pere Martí i en Joaquim Morer ajudats per altres companys.
Varen ésser fidels continuadors de la tradició i aconseguiren durant un temps mantenir viva la il·lusió i el grup en plena activitat. Si be l’esbart havia canviat gran part dels seus components, la qualitat artística es mantingué i el grup continuà la seva activitat com testimonien les diverses sortides realitzades.
Any 1980 a 1989:
A l’any 1982 pràcticament desapareix l’Esbart, ja que hi van haver mals entesos entre els components de l’esbart.
Any 1990 a 1999:
Des de l'any 1998 l'Esbart Eudald Coma de Ries de Freser representa la dansa típica, de la vila. el Ballet de Déu; demanant posteriorment també la participació de tots els homes i dones del poble que vulguin col·laborar-hi. Aquest fet però te una llarga història que passo a descriure.
L'any 1909 el folklorista i mestre de dansa Joan Rigall (època en que ja dirigia l'Esbart Folk-lore de Catalunya en companyia del seu mestre de geografia comercial i de folklore científic, Rossend Serra i Pagès, recullen aquest ballet a la vila de Ribes de Freser. Això vol dir que tots els seus deixebles que han anat sorgint des d'aleshores en tenen coneixement d'aquesta manifestació dansada.
Segons la informació que ens ha llegat el mestre Rigall, aquest és un ballet senyorial dels anomenats de muntanya com el Ballet de Folgueroles i la Dansa de Campdevànol, les Danses de Sant Vicenç de Prats de Lluçanès... Tots aquests finalitzen amb una Corranda Alta en la qual els homes enlairen les dones en la darrera part del ballet. Rigall continua dient que a les primeries del sXX aquest ballet ja no es ballava "... a precs dels més vells del poble, l'any 1930 el van interpretar els alumnes de l'Institut de Folklore de Catalunya..." Passen els anys i no és fins el 1987...
Frederic Gaude i Pardillos, cap del Departament d'Esbarts de l'Obra del Ballet Popular aleshores, l'any 1986 proposa que en el proper aplec a Montserrat es balli el Ballet de Déu de Ribes de Freser (dansa de l'arxiu Rigall), entre altres balls i danses proposats pels demés membres de l'Institució. L'any següent (1987) es va ballar a Montserrat. Sent ell mateix qui va ensenyar la dansa en les jornades que coordinació.
Programa de mà del XXXI Aplec d'Esbarts Dansaires a Montserrat en el qual es va ballar el Ballet de Déu de Ribes de Freser. Any 1987.
Per aquelles dates una parella de dansaires de l'Esbart l'Espiga d'Or de Barcelona (Ricard Claveguera i Pilar Delgado) van ensenyar la dansa a l'esbart de Ribes per a ser ballat en el II Festival "Mon Barça". Agraïnt el poble de Ribes haver pogut recuperar la dansa que havia estat oblidada durant tants anys.
Tanmateix no va ser fins el 1998 que l'Esbart Eudald Coma la va tornar a dansar a Ribes. Des d'aleshores ha esdevingut un dels actes centrals de Festa Major.
Grup de dansaires del Ballet de Déu de Ribes de Freser davant l'Ajuntament.
Dansaires de l'Esbart Eudald Coma ballant el Ballet de Déu a la Plaça del Mercat de Ribes de Freser. És l'acte central de la festa major.
Any 1990 a 1999:
Any 2000 a 2009:
Dansa de Castellterçol. 30è Aniversari de la mort d’Eudald Coma. Teatre Municipal de Ribes. Febrer de 2005.
Punt de jota del ball de Majorales. Esbart Eudald Coma. Actuació a la Vall de Núria, setembre de 2006.
L’Esbart Eudald Coma continua viva aquesta tradició, organitzant sortides, activitats i ballades com la que es va realitzar el juliol de 2008 a Praga a la capital Txeca. Representant la cultura catalana als carrers de Praga al festival “Prazské Folklorní Dny” ( Festival Internacional de Folklore a Praga).
Grup que va anar a Praga.
L’esbart ballant a “Old Town Square”.
L’esbart ballant a “Flora Place”.
L’esbart ballant a la cercavila pels carrers del casc antic de Praga.
Diploma lliurat a l'Esbart Eudald Coma. Praga 2008.
L’esbart va estar a la ciutat de Praga del 16 al 22 de juliol de 2008. Va marxar un grup de 32 persones (onze balladors, el grup dels Rendellaires i acompanyants). Participà al festival amb 58 entitats més d’arreu d’Europa.
Va actuar conjuntament amb els Rendellaires i va ballar, el Ball de Cintes, les Majorales, les Panderetes, la Bolangera i la Tirotitaina.
El festival va durar del 17 al 20 de juliol. El dia 18, van ballar a Old Town Square (la plaça del rellotge), on van tenir un gran atractiu i una gran expectació. El dia 19, van ballar al Flora Place (al centre comercial Flora), i van assistir al Congrès de Praga, on van ser obsequiats tots els participants del festival. El 20, últim dia del festival, tots els 58 participants d’arreu d’Europa van realitzar un cercavila pels carrers del cas antic de la ciutat de Praga, on es va poder gaudir d’una gran varietat de cultura europea.
L’esbart va realitzar altres activitats com anar a visitar el Teatre Negre, Kutna Hora (patrimoni de la UNESCO), el camp de concentració de Terezin, entre d’altres.
Les conseqüències del viatge van ser positives, ja que, hi va haver remodelacions al grup; es va planificar un nou compromís d’assaig perquè abans no se seguia, i els balladors passaven una mica de tot, hi va haver una nova direcció conjunta amb Sebastià Peix i Núria Cabanes, i sobretot l’ integració de nous components a dins de l’Esbart.
Però el més important és que l’Esbart es va unir i es va posar d’acord per a seguir endavant i no deixar perdre l’entitat, ja que abans de marxar hi va haver problemes fins arribar al punt crític de quasi dissoldre-la.
Pasdoble de Vilanova ballat per l’Esbart Dansaire Eudald Coma al Pavelló de Ribes, agost de 2008. Amb aquest pasdoble solen obrir les seves actuacions.
Final del Ball de Cercolets al Pavelló de Ribes de Freser, agost de 2008
Inici del Ball de Cintes al Pavelló de Ribes de Freser; agost de 2008.
Tirotitaina del Pallars. Trobada d’Esbarts al Pavelló de Ribes de Freser. Maig de 2008
Figura de la Bolangera de Roses. Pavelló de Ribes de Freser, agost de 2008.
Ball de Rentadores. Pavelló de Ribes de Freser. Agost de 2008.
Parella ballant l’Espunyolet de Berguedà. Pavelló de Ribes. Agost de 2008.
Danses de Sant Vicenç de Prats de Lluçanès. Pavelló de Ribes. Agost de 2008.
L'Esbart Eudald Coma crea un festival anual de música i dansa que anomenarà "Valldansa" en el qual es convidaran esbarts dansaires de tot Catalunya i grups folklòrics de l'estranger.
Any 2010 a 2019:
Roser Conesa fa un recull de la memòria de l'Esbart Eudald Coma i la plasma en el seu Treball de Recerca, informació que si no hagués estat per a ella possiblement s'hagés perdut. Pels que ens apassiona l'estudi del folklore ètnic i antropològic ha estat una grata sorpresa saber d'aquest treball i cal felicitar-la per mantenir viva la memòria històrica de Ribes i molt concretament del seu estimat esbart.
L’esbart dansaire Eudald Coma, actualment està format per sis parelles, sis noies i sis nois, que fluctuen depenent dels anys, un grup de mainada que és el futur de l'entitat, a més d’un cos tècnic. Cal destacar que avui en dia, el vestuari que l’Esbart utilitza va ser confeccionat a mà pel Sr. Eudald Coma i algunes de les peces i la majoria de complements dels dansaires tenen més de cinquanta anys.
No ha estat però fins aquests darrers anys que s'ha començat a confeccionar vestuari nou per a fer front a noves incorporacions de dansaires i nous compromisos i sortides fora de Catalunya.
Actualment l’Esbart actua conjuntament amb el grup musical dels Rendellaires del Ripollès, grup de música que pretén recuperar i perpetuar la música i la dansa catalana de fa més de 200 anys. Han enregistrat la nova música de l’Esbart, donant-li així un toc modern a les seves actuacions.
El Festival VallDansa és un esdeveniment que sorgí per iniciativa de l'Esbart Eudald Coma. La primera edició va tenir lloc l'any 2010. És una celebració de dansa, música i cultura tradicional on es conviden a diferents companyies del país, l'estat i l'estranger perquè totes mostrin les seves identitats a través del ball i la música. Cercaviles, ballades, sopars populars, i concerts fins a altes hores de la nit de la mà dels Randellaires del Ripollès, el VallDansa s'està convertint en una cita ineludible per tots els amants de la dansa i de la cultura catalana en particular, i per tots aquells que vulguin passar una bona estona en un ambient de festa.
Cartell anunciador del "Vall Dansa" 2018.
Sopar de germanor i posterior ball que l'Esbart Eudald Coma ofereix a tots els dansaires dels esbarts convidats. Any 2018.
Esbart Eudald Coma ballant la Moixiganga de Sitges al Teatre Municipal de Ribes de Freser. 19 d'abril de 2019.
Bibliografia i fonts consultades:
Treball de Recerca de Roser Conesa de Ribes de Freser.
Entrevista amb Sergi Moreno Gili de Ribes de Freser. Dades històriques, fotografies, etc.
Fons documental de l'autor.