Institut de Folklore de Catalunya

 

1920 al 1929:

El mes de novembre de l'any 1923 el folklorista Joan Rigall i Casajuana deixa l'Esbart Folklore de Catalunya i funda l'Institut de Folklore de Catalunya, que a primers de l'any 1924 d'ona d'alta.

Banderí de l'Institut de Folklore de Catalunya.

Banderí de l'Institut de Folklore de Catalunya.

 

L'any 1927 mentre dirigeix l'Institut de Folklore de Catalunya, Joan Rigall composa la segona sardana "Melangia".

 

1930 al 1939:

El diumenge 6 de març de 1932 organitzat per la Lliga Sardanista de Catalunya amb assistència de representacions de totes les entitats sardanistes, es va celebrar un festival benèfic  en  homenatge a la sardana i a benefici de les victimes dels fets de la Plaça d'Espanya de Barcelona del mes de febrer. El primer acte del programa va tenir lloc al matí a la Plaça de Catalunya amb audició de sardanes i ballets a càrrec dels següents esbarts dansaires:
Esbart de Dansaires Guimerá del Foment de la Suriana d'Hostafrancs, Esbart Barcino, Esbart Montserrat, Instituto de Folklore de Catalunya i l'Esbart Folklore de Catalunya. En l'audició hi van pendre part les cobles: la Principal Barcelonina, la cobla Popular, la cobla Barcino i la cobla Ausetana. El punt i final de l'acte matinal va ser la interpretació de la sardana "La Santa Espina" d'Enric Morera.

Per la tarda es va celebrar la segona part en el Palau de Projeccions de Montjuïc. Va iniciar l'acte la Banda Municipal.  També van participar les següents cobles: la cobla Barcelona, la Principal de Llobregat, la cobla Barcelona, la cobla Albert Martí i la cobla Emporium. Seguidament van intervenir les masses corals de: Catalunya Nova, La Floresta, La Victòria, La Lira Tunisenca, La Dalia Barcelonina, L'Artesà Coral de Barcelona, La Artística gracienca, La Unió Santcugatenca. La direcció de les corals va còrrer a càrrec dels mestres Josep Marimón, Sunyer, Sintes i Joan Llongueras.

Abans d'iniciar-se aquesta segona part, però, va arribar al Palau de Projeccions el Molt Honorable President de la Generalitat Francesc Macià acompanyat del Conseller Gassol i del Diputat a Corts Sr Garriga, a més d'altres destacades personalitats.

Mentre dirigeig l'Institut també fa feines de mestratge a l'Esbart de Dansaires Montserrat de Barcelona.

El diumenge 14 de juny de 1936 l'Esbart Dansaire de l'Institut de Folklore de Catalunya viatja a Berga per a participar en els actes de la Patum, tot coincidint amb la visita a l'Escola de Muntanya de les autoritats de l'època: el President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys i Jover,  l'Alcalde de Barcelona Carles Pi i Sunyer i els següents consellers de la Generalitat. Governació Josep Maria Espanya i Sirat (ERC), Cultura Ventura Gassol i Rovira (ERC), Economia i Agricultura Lluís Prunés i Sató (ERC),  Treball Martí Barrera i Maresma (ERC),, Sanitat Manuel Corachan i Garcia, Obres Públiques Pere Mestres i Albet (ERC), Finances Martí Esteve i Guau (ACR), Justícia Pere Comas i Calvet (ERC)

A les 11.00h del matí, a la Plaça de la República va ballar l'Esbart Dansaire de l'Institut de Folklore de Catalunya dirigit per Joan Rigall i Casajuana, amb el següent programa: cascavells de St Mateu de Bages, la Patum de Solsona, el Contrapàs de Palaunoguera, Ballet de Déu de Rocafort, la Bolangera del Penedès, ball del Rogle de l'Areny i ball pla d'Alinyà.

Actuació de l'Institut de Folklore de Catalunya (ballant el Ball del Rogle d'Areny de Ribagorça) a la Plaça de l'Ajuntament de Berga (Plaça de la República) Cobla la Principal de Santa Coloma de Farners. Matí del 14 de juny de l'any 1936. El grup de nenes vestides de blanc que es poden veure al darrera són de l'Escola de Muntanya.

 

A les 12.00h es va fer la tanda de Patum de Lluïment amb totes les comparses.

A les 5 de la tarda, l'esbart va tornar a oferir un reguitzell de ballets: el Rotllet, l'Espunyolet, ball de la Morratxa, ball de les Cintes, la Galop, ball Cerdà, l'Hereu Riera, la Dansa i el Ball de Gitanes.

Programa de mà de La Patum de Berga de l'any 1936. Un mes escàs abans d'esclatar la guerra civil espanyol. Actuacions de l'Institut de Folklore de Catalunya dirigit pel mestre Joan Rigall i Casajuana.

 

 

 

1940 al 1949:

El dijous 31 de juliol de 1941, a les 10.00h de la nit, l'Esbart de l'Institut de Folklore de Catalunya, dirigit pel mestre Joan Rigall realitza una ballada que porta per títol "Fiesta del Ritmo y la Danza" al Palau de la Música; acompanyats per la cobla Albert Martí i de la mestra de piano Mercè Rovira.

Cartell de la Festa del Rítme i la Dansa. Any 1941.

 

 

 

 

Bibliografia i fonts consultades:

Filmació realitzada per l'industrial berguedà Ramon Calonge Farré.

Arxiu i fons documental del Sr. Climent Vilella i Capallera.

Arxiu Comarcal del Berguedà.

Arxiu de Frederic Gaude i Pardillos.

Los comentarios están cerrados.